Kulturlänkar

På denna sida finns det länkar till hemsidor för olika kulturella aktiviteter:

Sveriges Körförbund

Järfälla Konstforum


Warning: Undefined property: stdClass::$image_intro in /var/www/xn--jrfllamanskr-gcbc2z.se/public_html/templates/js_alasse/wright/html/joomla_3.0/com_content/category/blog.php on line 237

JMK på äventyr i Europas kulturella nav

JMK på äventyr i Europas kulturella nav.

En berättelse om körresan 2018.

Året är 2018, den 49:e veckan. Ett historiskt ögonblick. Järfälla manskör med damer, inalles 29 personer bevistar Prag. Kören deltar i Prague Advent Choral Meeting.

Tunga namn i kören hade sett till att den äntligen efter flera år kunde samlas kring ett koralt- och utlandsbaserat mål. Flera tidigare önskemål om liknande äventyr hade fått avstås på grund av körens ej goda ekonomiska status.

Så, äntligen! Prag, en stad med många ansikten. Krigiska som religiösa. Här startade 30-åriga kriget, här bar sig de svenska trupperna svinaktigt åt. Här startade Charta 77 med bla Vaclav Havel som förgrundsfigur. Men Prag är också en kulturhistorisk pärla, där Goete, Mozart och Kafka är några som visat sina kulturella framfötter. Så varför inte JMK? Därför blev Bengt vår härförare till detta äventyr. Han hade träget fått kämpa med researrangörer och andra och till slut baxat oss till Bohemia Palace vid Zitna nr:50.Ett hotell som haft sin storhetstid långt innan vi haltade fram på marmorgolven och i trapporna med sina utsirade räcken.

Kören skulle tillsammans med ett flertal andra körer i Europa framträda i kyrkorna S:t Nicolas och S:t Michael som låg centralt i Prag. Mellan de olika framträdandena fanns möjlighet att lära känna staden. Vissa gick på eget bevåg att studera det moderna Prag. Vår reslige 1:a tenor Finn fann till exempel många vägar som andra inte fann. Den motion som många i vår årgång behöver klarades av i ett nafs, nåja? 7 km blev det visst. Vi hann även vara med i ett organiserat sammanhang med en rar och svensktalande guide för en genomgång av Pragborgen högt över staden. Där fick vi höra hennes hyllning till kung Karl den 4:e som bla lät bygga den lika monumentala som berömda bron, uppkallad efter honom på 1300-talet. Ett välbesökt mål för tusentals turister. Dessutom lät han bygga Europas första universitet,1348 var året.

Våra kvällar avslutades för några av oss på diverse matinrättningar med både hög trivsel och ljudnivå. Det mesta svaldes ner med den goda ölen som tjeckerna är världsmästare i.       Vid dessa tillfällen uppkom spontansång som livligt applåderades av övriga gäster.

För att återgå till resans motiv : körsången, i sammanhang med de övriga körerna, där enligt vittnens utsago inte vi behöver skämmas för våra framträdanden. Även om den blandade kören Vocal Voices från Spanien var några toner och klanger bättre. Livliga applåder rev Elias solosång ner från en samling amerikanska damer som dök in mellan bänkraderna. Med svenska språket som del av texterna var vi heller inte ensamma. En manskör med några fler män än JMK kom från Askersund. Den gladde publiken, som dessutom såg till att hålla värmen med ytterkläderna på. Även en icke van kyrkobesökare som exvis redaktören själv tyckte det var ställen med ”riktigt drag” i !                                                                   För våra uppsjungningar fanns inga lokaler, så vi fick värma upp på gator och torg, vilket väckte stort intresse, och publik samlades i halvcirklar för att beskåda och höra den udda föreställningen. Askersundskören avslutade evenemanget på restaurang tillsammans med JMK. Då var det ”klang och gutår i kajutan”! Bengt, Stefan och Elias avtackades av körens ordförande med presenter. Synd bara att besättningen inte orkade servera oss längre än till 22.00! Vissa JMK-medlemmar som inte tyckte nattvandring var det bästa viftade åt sig taxi för att ta sig till hotellet och fann att chaufförer i Prag var lika luriga som de i Stockholm.

Glada och nöjda med äventyret landade vi på söndagen i det grådisiga decemberljuset.

Vid pennan / Sture Howding

Sjung med oss

Vill Du sjunga i manskör?

Järfälla Manskör söker sångare i alla stämmor.

Just nu har vi störst behov i tenor 2 men sångare i övriga stämmor är också välkomna.

Erfarenhet av körsång och notläsningskunskap är bra men inte nödvändig.

Ta kontakt med någon i styrelsen för mer information t.ex ordförande Olof Tillander

 

Järfälla Manskör behöver dig!!!

Rekryteringsaffisch 2021web

 

Välkommen

Välkommen till Järfälla Manskör

Tycker du att det är häftigt med manskör och har en känsla för att hjärtats nyckel heter sång? Kom då och lyssna på oss - vi annonserar om var vi sjunger i lokaltidning, lokal-TV, kulturblad och på anslagstavlor. Och här på sajten förstås.

Är du intresserad av att sjunga med oss? Klicka här för mer information.